Skip to main content

Naar de basis – wat moet ik hebben als ik begin met naaien

Terug naar de basis

Wat heb ik nodig als ik begin met naaien

Veel van mijn leerlingen zijn ooit thuis begonnen met naaien. Die hebben van hun moeder of oma, soms van hun vader uitleg gekregen over hoe het allemaal werkt. Of ze keken gewoon goed als mama, oma of papa achter de naaimachine zat. In de jaren 60 en 70 was het heel normaal dat onze moeders de naaimachine op de eettafel hadden staan als wij uit school kwamen. Velen van ons droegen trots de kleren die zij voor ons maakten. Voor onze ramen hingen zelfgemaakte gordijnen en op ons bed lag een mooie sprei en veel kussens.

Lees verder

Hoe zit je goed achter je naaimachine

Hoe zit je goed achter je naaimachine

In deze corona-tijd zitten we weer meer achter de naaimachine. Wat ik om me heen hoor is dat veel van ons “ineens” meer last van onze rug kregen. Ik vroeg me af of dat misschien met elkaar te maken had en deed eens navraag bij fysiotherapeut Dick Vrijman, van EHBPO. Dick vertelde mij dat je inderdaad rugpijn kunt krijgen als je verkeerd achter je naaimachine zit.

Lees verder

Een stevige les over tussenvoering

Een stevige uitleg over tussenvoering

Welke vlieseline moet ik gebruiken

Kleren waaraan je hard hebt gewerkt, daar wil je lang van genieten. Daarom is het belangrijk dat je weet over versteviging door tussenvoering en wanneer je welke soort moet gebruiken. Versteviging is een textiel dat aan de onzichtbare of “verkeerde” kant van stoffen wordt gebruikt om een gedeelte van een kledingstuk stijver te maken. 

Lees verder

Benodigdheden

Ons atelier heeft ook een eigen winkel! Zo goed als alles wat je maar tijdens de naailessen nodig hebt kan je daar direct kopen. Dus nooit meer paniek dat je niet alles bij je hebt.

De winkel is ook voor niet-leerlingen gewoon te bezoeken. Maak daarvoor wel eerst een afspraak, zodat je niet voor een dichte deur komt te staan. 

Je kunt ons een mail sturen, maar een beller is vaak sneller, dus dat kan ook: 06-10838611

Hieronder vind je een overzicht van wat er zoal te koop is.

Wat is er te koop
in het atelier

Garen

Van wit tot zwart met alle mogelijke kleuren daarbinnen. Mijn garenkast is volledig gevuld.

Katoen, polyester, metalic, noem maar op. Welk garen je ook nodig hebt, jouw klosje zit er vast tussen.

Weet je niet welk garen je nodig hebt? Lees dan mijn blog.

Alle benodigdheden voor het maken van je eigen lingerie

Wil jij je eigen lingerie maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Want we hebben niet alleen rekbare kant, ondergoed-elastiek, sluithaakjes en stoffen, je kunt ook een workshop boeken om je eigen lingerie te maken.

Quilten

Alweer zo’n leuke hobby. We verkopen quiltstoffen, vulling, linialen en band. Ook quiltpatronen en -boeken liggen bij ons in de kast.

Naaimachinenaalden

Voor elke soort stof de juiste naald. 

Alles wat je weten moet over naaimachinenaalden lees je in dit blog.

Maar we verkopen ook spelden en gewone naalden voor handwerken.

Fournituren

We zullen vast iets vergeten, maar onze planken en rekken zijn verder gevuld met 

 • scharen
 • spelden
 • knopen
 • speldenkussens
 • patroonpapier
 • ritsen in vele lengtes en kleuren
 • kant
 • bant
 • versteviging
 • rijggaren
 • lockgaren

En dat ene, nou dat hebben we waarschijnlijk ook

Staat wat jij zoekt niet in de lijst? Bel ons op 06-10838611 en we kijken voor je. Dan kan je ook gelijk een afspraak maken om langs te komen om verder te neuzen.

Lees verder

Hoe kies je het juiste garen

Hoe kies je het juiste garen

hoe kies je het juiste garen

Zie jij door de voorraadkast het garenklosje niet meer? Er zijn zoveel verschillende soorten naaimachinegaren, dat het lastig kan zijn om de juiste te kiezen.  Je moet niet alleen letten op de juiste kleur, maar je moet ook rekening houden met andere dingen, zoals de dikte of rek van de stof. Voor een goed eindresultaat is het verstandig om even stil te staan bij het “probleem”: hoe kies je het juiste garen.

Lees verder

De juiste naald is het halve werk

De juiste naald is het halve werk

Welke naaimachine naald moet ik gebruiken

Zelfmaakmode, of knuffels, quilts etc. waar je trots op kunt zijn. Daar leg je je ziel en zaligheid in. Jouw werk en het plezier dat je daarin hebt is het belangrijkste. Maar: je wilt natuurlijk wel eer van je werk. Dat kun je krijgen door goed materiaalgebruik. Dus: de juiste stof met het juiste garen en de juiste naald in je machine.

Lees verder