Skip to main content


Hoe kies je het juiste garen


hoe kies je het juiste garen

Zie jij door de voorraadkast het garenklosje niet meer? Er zijn zoveel verschillende soorten naaimachinegaren, dat het lastig kan zijn om de juiste te kiezen.  Je moet niet alleen letten op de juiste kleur, maar je moet ook rekening houden met andere dingen, zoals de dikte of rek van de stof. Voor een goed eindresultaat is het verstandig om even stil te staan bij het “probleem”: hoe kies je het juiste garen.

Soorten naaigaren

Er zijn verschillende soorten garen die in categorieën kunnen worden verdeeld, afhankelijk van waar ze van zijn gemaakt. Hierbinnen zijn er verschillende sterktes (aantal lagen) en diktes (gewichten). Hieronder vind je een overzicht van de meeste soorten garen, met de naalddikte die daarbij past.

Katoen

Katoenen garen heeft bijna geen rek en wordt vooral gebruikt voor het fijnere werk. Het is niet geschikt voor stretch stoffen. Het meeste katoengaren is chemisch behandeld om de draad meer te laten glanzen en om ervoor te zorgen dat de kleurstoffen goed in het garen trekken zodat de kleur niet afgeeft in je stof.

Katoen 50

Maat 50 is een van de meest voorkomende katoenen garens. Het is katoen van gemiddelde dikte en is dus geschikt voor een reeks stoffen, van lichtgewicht en medium katoen tot zwaar linnengoed. Het is een zachte en soepele draad maar geeft weinig mee, dus niet geschikt voor elastische of gebreide stoffen. Naalddikte: 60-80

Katoen 30

Katoenen draad is er in een paar verschillende diktes. Katoen 30 is iets dikker dan normaal, dus ideaal voor machinaal quilten. Het wordt vaak gebruikt bij machinaal borduren, omdat het een opvallende stiklijn geeft. Het is verkrijgbaar in zowel effen als bonte kleuren voor decoratieve effecten. Naalddikte: 80-90.

Jeans garen

Spijkergoed heeft zwaarder garen nodig. Je kunt het gebruiken om naden te overlocken, rechte naden te maken of door te stikken. Naalddikte: 80-100

Polyester / nylon

Deze zijn sterk en hebben wat rek. Ze hebben vaak een was- of siliconenafwerking waardoor het garen heel makkelijk door de stof glijdt. Goed geschikt voor rekbare stoffen zoals tricot en jeans. Met katoen omwikkeld polyester garen kan ook met de meeste stoffen worden gebruikt.

Polyester naaigaren

Dit 100% polyester garen is universeel garen, verkrijgbaar in een ruime keuze aan kleuren en is overal verkrijgbaar. Je kunt het gebruiken voor machinaal naaien en met de hand naaien, en het werkt met de meeste stoffen. Het is sterk en toch rekbaar, waardoor het ideaal is voor gebreide stoffen. Naalddikte: 70-90.

Gerecycled garen

Gütermann heeft sinds 10 jaar een milieuvriendelijke garen dat is gemaakt van 100% gerecycled polyester teruggewonnen uit PET-flessen. Het is net sterk en rekbaar als gewoon polyestergaren is daardoor geschikt voor hetzelfde soort projecten. Leuk feitje: uit één PET-fles halen ze ongeveer 1000 meter garen. Naalddikte: 70-90.

Doorstikgaren/topstitch

Heerlijk voor decoratieve afwerking. Van 100% polyester is perfect voor doorstikken (joh, echt?), omdat het erg sterk is. Het heeft een zijdeachtige glans en een goede rek. Je moet hiervoor een grotere naald gebruiken, want dit garen is dikker dan de gewone polyester draad. Naalddikte: 100-120.

Metallic garen

Metallic garens kunnen worden gebruikt voor machinaal borduren en zijn voornamelijk decoratief. Ze zijn vaak gemaakt van een samenstelling van polyester en bijvoorbeeld polyamide. Heel goed geschikt voor sierstiksels. Naalddikte: 100-110.

Extra sterke garen

Dit stevige polyestergaren is bijzonder geschikt om meubel- en/of gordijnstof mee te naaien, maar ook voor naden van werkbroeken en spijkerbroeken. Dit slijt- en scheurvaste garen kan ook goed gebruikt worden voor leer en dik canvas. Naalddikte: 70-100

Bijzonder garen

Garen gemaakt van verschillende materialen, zoals zijde, die dan ook bijzonder geschikt zijn voor gebruik bij dezelfde soort stof.

Zijdegaren

Zijdegaren is een fijne maar sterke draad, ideaal voor het naaien op zijde en wol. Omdat het garen heel fijn en glad is laat het geen gaatjes achter in de stof. Door zijn glans is hij ook ideaal voor decoratief doorstikken. Naalddikte: 80.

Elastische garen

Elastische garen wordt ook wel plooigaren genoemd, omdat het wordt gebruikt voor het rimpelen of ‘plooien’ van stof. De draad is er in vele kleuren maar wordt alleen in de spoel gebruikt. Het moet met de hand worden opgewonden om de juiste spanning te krijgen. Pas de elastische draad aan jouw stof aan, want deze zal aan de onderkant zichtbaar zijn.

Transparante garen

Dit garen is heel flexibel, glad, sterk en fijn en smelt niet bij het strijken. Moet je stiksel “onzichtbaar” maar wel sterk zijn? Zoek niet verder. Het kan zowel als bovendraad als spoeldraad worden gebruikt. Op allebei tegelijk is ook mogelijk. Naalddikte: 60.

Overlockgaren

Dit zijn grote klossen, want voor locken gebruik je meer garen dan bij een gewone naad. Naalddikte: 60-80.

Hoe kies je je draad?

De algemeen geldende regel is dat je zoveel mogelijk garen kiest van hetzelfde materiaal als de stof van je project. Als je bijvoorbeeld met 100% katoen naait, gebruik je 100% katoenen garen. Daarbij let je ook op het draadgewicht van de stof. Soms geven jouw naaipatroon of instructies je advies over welk type draad je moet gebruiken. 

Op de meeste klosjes staat te lezen van welk materiaal het garen is gemaakt. Zit je heel erg omhoog en zijn de winkels dicht? Dan kán je voor het meeste werk gebruik maken van 100% polyester garen.

Welke kleur? 

Garen is er in honderden kleuren, maar wat nou als de jouwe er net niet tussen zit? Dan kies je het beste garen die één tot twee tinten donkerder is dan de stof. Gebruik je een lichtere tint dan je stof, dan valt je naad meer op, maar dat kan natuurlijk ook een keus zijn! Maar het allerbelangrijkste is dat je draad koopt dat van goede kwaliteit is.

In mijn atelier verkoop ik ook machinegaren. Kom eens langs! Wil je weten wat ik daar nog meer verkoop? Klik hier.