Skip to main contentMasterclass

Een keertje extra diep ingaan op speciale naaitechnieken als aanvulling op jouw kennis en vaardigheden?

Kies dan voor een Masterclass bij Modevakschool Twente

Het atelier van Modevakschool Twente

Herencolbert 2023 – 2024

De focus van deze masterclass ligt op het tot in het detail perfect leren maken van een colbert met geplakt binnenwerk. De masterclass legt de nadruk op de technische aspecten van het jasje. Een voorbeeld van een aantal technieken die volledige aandacht krijgen zijn: de viltonderkraag, revers, de schouderpartijen en mouwinzet, voering met binnenzakken en splitverwerking.

Deze masterclass is bedoeld voor vakmensen die al vaker een jasje, met voering, hebben gemaakt. Ook heb je al patronen getekend.

Tijdens de lessen gaan we in op techniekkennis, techniekhantering die ook goed te gebruiken zijn bij andere kledingstukken.

Deze masterclass is geschikt voor gevorderde naaisters.

Docent

Bas van Loo, maakt in zijn atelier in Enschede maatkleding en is daarom erg bekend met het maken van colberts. We zijn dan ook heel blij dat hij bij ons komt lesgeven.

Lesdata

De masterclass is verdeeld over 7 lesdagen

 • 28 oktober
 • 18 november
 • 9 december
 • 20 januari
 • 3 februari
 • 24 februari

De laatste lesdag is nog niet bekend

Zelf meenemen/ Aanschaffen

 • 3 meter wollen stof of blend geschikt voor een herencolbert. Let op: graag een stof met een wollen grip zoals loden, tweed of flanel. Geen gladde stoffen.
 • 2,5 meter voering geschikt voor een herencolbert. Bij voorkeur een acetaat voering en geen polyester voering.
 • Machinegaren 100/120 en knoopsgaten garen/ zijde om knoopsgaten te maken in bijpassende kleur
 •  Knopenset:
  9 kleine van14- 17 mmen
  2 grote van 20- 23 mm
 • Rijggaren

 • Je eigen naaimachine
 • Je eigen stofschaar

 • Je eigen lunch*

Bij docent kopen

Het overige materiaalpakket koop je bij ons.

Laat wel even weten of je een lichte of donkere kleur tussenvoering nodig hebt. Dit hangt af van de kleur bovenstof die je hebt gekozen.

Kosten: 

Lessen: € 865,00 

Materiaalpakket: € 42,35

Wil je eerst meer weten? Neem contact met me op. Bellen kan natuurlijk ook: 06-10838611


Onze cursussen

Op deze  pagina vind je alles over de workshops en cursussen van Modevakschool Twente.

Het atelier van Modevakschool Twente

De naailesgroepen bij Modevakschool Twente zijn super. Ria is een vakvrouw, die je geduldig alles helder uitlegt (ook vaker dan 1x als dat nodig is 😉 ). Het is niet alleen leerzaam maar ook erg gezellig.

Kneepjescursus

Wil jij goed leren naaien, maar geen examen doen? Nou dat kan hoor. Je kunt dezelfde lessen volgen als die van onze opleidingen, maar dan zonder de extra druk van het examen.

Zo weet je na afloop van de cursus onder andere precies wat een paspelzak is, hoe je een blinde rits inzet, waar je op moet letten bij een zak in de zijnaad. Ook maken we verschillende kragen, gebruiken we pipingband en naaien we diverse naden.

Per les behandelen we meerdere onderdelen. Tussen de lessen door kan je thuis het geleerde in de praktijk brengen.

We werken met het boek Kleermakerspraktijk van Modevakschool Nationaal. De patronen en foto’s staan op een usb-stick die bij de boeken geleverd wordt.

Maatmode maken

In deze cursus bekijken we hoe je zelf een patroon tekent voor jouw eigen maten en figuur. Maar ook hoe je dit aanpast voor je partner, of je kind, of voor wie dan ook.

1 ochtend of middag per maand.

Je werkt vanuit het costumière-boek van Modevakschool Nationaal, maar ook nu doe je geen examen.

Dus: lekker ontspannen.

Naailessen

Naailessen op jouw tempo en met jouw interesses. Tijdens deze lessen leer je om te gaan met je naaimachine, het gebruik van de patronen uit Knip, Burda, La Maison Victor en anderen. 

Tijdens de lessen leer je hoe naaimachines werken, welke naden belangrijk zijn, hoe je knoopsgaten maakt en ritsen inzet, het volgen van patronen uit bijvoorbeeld Knipmode en Burda, of kant-en-klaarpatronen.

Tienerlessen

We hebben ook speciale lessen voor meiden en jongens van 10 tot 16 jaar. We werken in kleine groepen en we gaan stap voor stap. Er is geen haast. Samen maken we de leukste kleding met patronen die JIJ hebt uitgezocht.

Het hoeft natuurlijk geen kleding te zijn. Een leuke tas, een etui of een make-upzak kan ook.

 


En onze workshops

Lingerie maken

Wist je dat bij 80% van de Nederlandse vrouwen de bh niet zit zoals het moet?

Hij knelt onder de armen
Je borst komt uit de cup (van onder of van boven)
De bandjes snijden in je schouders.
Maar ook slips. boxers en bodies zitten vaak niet echt zoals je zou willen.

Wist je dan verder dat je dat heel simpel kunt oplossen? Leer bij mij om je lingerie zelf te maken. Dan zit het altijd goed en is het steeds naar jouw smaak.

Chanel-jasje maken

Een Chaneljasje past (bijna) elk figuur. Maar ja, originele Chanel is heel erg duur. En de kopie die je wel kunt betalen, of die je in de zelfmaakmodebladen ziet, valt lang niet zo mooi.

In 4 lesdagen leer je hoe je dit legendarische jasje op maat maakt en voert. Zelfs de speciale ketting onderin om het jasje altijd netjes te laten hangen ontbreekt niet.

Je leert de verschillende technieken die de medewerkers van Chanel ook gebruiken om dit heel bijzondere kledingstuk te maken. We gaan in op maatnemen, moulage (met ongebleekte, soepele katoen het patroon op maat maken), de voering, de handgenaaide knoopsgaten, het band langs de randen, of en waar dan het zakje moet en nog veel meer.

Werken met de naaimachine

Heb jij een nieuwe naaimachine gekocht, of van iemand overgenomen? Dan wil je die graag goed leren kennen. 

Neem hem mee naar deze workshop en in een ochtend bekijken we wat er allemaal mogelijk is met jouw naaimachine.

Werken met de overlock

Een dagje werken met tussenvoering

Wat jij leren wilt

*

Sommige cursussen en workshops duren een hele dag, van 9.30 tot 15.30. De lessen zijn in mijn atelier in Markelo.

Tijdens de lesdagen serveren we een koekje en schenken we fairtrade koffie en thee. Je lunch neem je zelf mee.

Waarom je eigen lunch? Ik vind duurzaamheid erg belangrijk. Daarom schenk ik Fairtrade koffie en thee en ben ik ook steeds op zoek naar “groene” leveranciers. Als jij je eigen lunch meeneemt, weet je zeker dat je genoeg hebt en dat het je zal smaken. En ik hoef geen overbodig eten weg te gooien.

Om het voor iedereen eerlijk te houden, zijn ook de stof en de fournituren niet bij de prijs inbegrepen. Die neem je ook zelf mee.

Ben je iets vergeten? De winkel is tijdens de les gewoon open voor leerlingen. De meeste benodigdheden kan je dus ter plekke kopen.